O vacanta minunata

Dec. 03, 2010

Putina istorie...

 
Masca morţii este cu adevărat magnific chiar şi pentru cineva fara cunostinte de punctele de antichităţi egiptene. Fabricat din aur masiv si incrustat cu pietre semi-pretioase, ce cantareste 11 kg.

În partea de sus puteti vedea reprezentări de un vultur şi o cobra. Veţi vedea de multe ori acesta din urmă menţionată ca un "uraeus", care este forma Latinised de cuvântul grecesc pentru "cobra"!
 
Dec. 03, 2010

Piramide

Dec. 03, 2010

Arta egipteana

 

S-a spus foarte des despre arta egipteană că este o artă hieratică, care prezintă reprezentarea personajelor în atitudini convenționale, solemne, rigide, conform regulilor fixate de canoanele religioase.

Opera de artă egipteană nu trebuie admirată pentru frumusețea ei, ci înțeleasă, interpretată prin degajarea sensului magic și mitic pentru care a fost creată. Mesajul ei trebuie citit și pus în relație cu împrejurările, locurile, personajele, zeitățile, episoadele mitice sau acțiunile magice la care se referă. O operă de artă egipteană trebuie așadar nu admirată pentru frumusețea ei, ci citită, înțeleasă în sensul în care scrie Spinoza: “Non ridere, nec flere; neque mirari sed intelligere” (“Să nu râzi, să nu plângi, nici să admiri, ci să înțelegi”).